Pulsmätare

garmin-pulsklocka-och-pulsmätareDet är möjligt och rekommenderat att mäta pulsen under ett cykelpass tillsammans med cykeldatorn. Genom att koppla ihop din cykeldator med en pulsmätare som fästs över bröstet så överförs din puls till cykeldatorn trådlöst.

Pulsen skvallrar om väldigt mycket vid träningen och som idrottare kan du lära dig att känna igen gränser. Gränser för vid vilken puls du överstiger din maximala syreupptagningsförmåga (VO2max). När det sker använder du mer syre än vad din kropp kan fånga upp och skicka ut i kroppen och för en cyklist är det mycket viktigt att inte gå över dessa nivåer när det inte är tänkt, speciellt under tävling.

Med Garmins Edge-serie kan du enkelt koppla ihop en pulsmätare med cykeldatorn och i vissa fall säljs även paket där båda finns med. Efter ett träningspass kan du ladda upp data från träningspasset och analysera resultatet och dela det med vänner och din tränare.

På bilden ovan syns en vanlig pulsklocka och en pulsmätare i from av ett bälte som fästs över bröstet. Om du har en cykeldator behöver du inte ha någon sportklocka men i annat fall behöver du en träningsklocka som kan visa din puls. Vi rekommenderar dock en cykeldator så du slipper titta på handen och snabbt kan sänka blicken på styret istället. Men det finns såklart undantag som t.ex. i sporter som triathlon där man vill ha statistik under hela loppet och då kan en klocka eller en kombination vara bäst.

Att kunna mäta pulsen under ett träningspass gör det möjligt att fokusera träningen efter pulsen och det gör det möjligt att t.ex. utföra intervallträning för att just träna upp din maximala syreupptagningsförmåga. Att träna och förbättra sin VO2max är något alla elitidrottare har i sin träning, och så pass ofta som minst en gång i veckan. En pulsmätare gör denna typ av träning mycket enklare och bättre då du vill intervallträna på ca 80% av maxpulsen.

Om du inte har en cykeldator och kanske även tränar andra idrotter så ska du inte känna dig tvingad att köpa en cykeldator om det bara är en del av din träning. Kanske har du endast cykling som en hobby eller el del i träningen för triathlon. I så fall kan en vanlig pulsklocka vara ett bättre val. Den kan du ha på dig under hela loppet oavsett om du simmar, cyklar eller springer.

Hos Sportamore finns ett stort urval av pulsklockor till bra priser om du hellre föredrar det.