Cykeldator till Triathlon

triathlonDet är idag en självklarhet att en cykeldator kan vara ett utmärkt träningsredskap för dig som använder en cykel. Men är det ett självklart tillbehör för dig som tränar för triathlon och tävlar i det är en helt annat fråga.

Om man ser till träningsaspekten så kan triathleter givetvis kombinera cykling med annan träningsform som t.ex. löpning och simning. Men det är heller inte ovanligt att man lägger mycket av sin träning på just cykeln och en bra cykeldator kommer att vara ett bra verktyg under din träning.

Du kommer med en cykeldator få det bästa hjälpmedlet på en cykel som kan berätta om din kadens, puls, hastighet, sträcka och t.o.m. kraftmätning på pedalerna om du så önskar. En cykeldator är också väldigt praktiskt då den kan placeras för att lätt hålla koll på och du har i bra modeller möjligheten att planera rutter i förväg och få hjälp med att hitta rätt också.

Triathlon som sport innebär dock simning, cykling och löpning i den ordern. Att endast ha en cykeldator kommer inte ge dig den informationen du behöver under tävling. Så även om en cykeldator kan vara riktigt bra att ha tillgång till under träning är det inte ett komplett eller tillräckligt verktyg under tävling.

Cykeldator eller SportklockaEn bra sportklocka är däremot det bästa alternativet för tävling och kan i viss mån vara ett tillräckligt bra verktyg för all din träning. Om du inte vill lägga pengarna på både en bra sportklocka för multisport och en cykeldator så bör du nog välja sportklockan.

Med en sportklocka för multisport kommer du kunna byta aktivitet från simning till cykling när du springer in för byte och från cykling till löpning när du gör det bytet. Du kommer få full kontroll på dina deltider och dina hastigheter under denna tid. Det är utan tvekan det bästa sättet att hålla koll på detta. Den främsta nackdelen med en klocka är att det är mindre display och kan vara svårare att läsa av på cykeln jämfört med en cykeldator.

Sammanfattning

En cykeldator kommer kunna hjälpa dig bra under träning och som triathlete spenderar man ofta mycket tid på cykeln. Men en bra sportklocka kommer ge dig liknande data som du behöver och är det optimala du behöver under tävling.

Vill du ha en cykeldator kan du både komplettera med en billig variant eller någon av de som blivit utsedda till bäst i test.

Modeller för triathlon

Om du vill ha tips på modeller för triathlon så kommer här några förslag.

Garmin Edge 520

En prisvärd men kraftfull cykeldator som kommer fungera väldigt bra för de flesta. Den är framtagen för cyklister som tävlar med flera bra möjligheter för träning och ger dig alla data du behöver.

Den har stöd för Garmins kraftmätare Vector och kan även paras ihop med inomhus-trainer som har stöd för ANT+ vilket gör att den är användbar även då. För en triathlete så är detta ett bra redskap för framför allt träningen.

De dyrare modellerna Edge 820 och Edge 1000 med stöd för kartor kan också vara ett alternativ.

Garmin Forerunner 935Garmin Forerunner 935

En av de bästa sportklockorna för multisport på marknaden. Den har inbyggd pulsmätning vid handleden som kommer fungera bra vid cykling och löpning. Du kan även köpa till och koppla ett pulsbälte för optimal mätning som även fungerar när du simmar.

Vid tävling växlar du snabbt och enkelt aktivitet från simning till cykling till löpning. Du får full kontroll på hur du ligger till i loppet och denna sportklocka fungerar lika bra vid träning som vid tävling.

Nackdelen jämfört med en cykeldator vid träningspass på cykel är mindre display, inga kartor och inte lika lättillgänglig information då cykeldatorn monteras exakt där du vill ha den.

Garmin Forerunner 735XT är en lite billigare modell som också är värd att titta på.

Dessa multisportklockor finns att köpa hos Sportamore.