Billiga Cykeldatorer

Det behöver inte vara jätte dyrt att komma igång med en cykeldator som underlättar din träning. Det finns flera billigare varianter som kan fungera helt okej till en början och till vardags.

När du går under 1000 kronor i pris försvinner ofta GPS som möjlighet och din cykeldator kommer mäta hastighet och sträcka baserat på hur cykelns hjul rör sig. Man fäster alltså en mätanordning på cykelns fälg och en på ramen som mäter varje gång den passerar. Här är det viktigt att man ställer in rätt uppgifter om fälgen och däckets storlek annars kommer värdena som visas i cykeldatorn bli fel.

Garmin Edge 25 – en bra kompromiss

Garmin Edge 25Garmin är ledande tillverkare av cykeldatorer och en av deras billigare modeller är Garmin Edge 25. Denna säljs separat och i s.k. bundle-version där pulsband ingår. Om du tränar cykling på en seriös nivå är pulsbandet förmodligen en viktig del i din träning och denna modell är förmodligen det lägsta du bör satsa på.

Garmin Edge 25 levererar snabbt och enkelt information om sträcka, hastighet, stigning och mycket mer tack vare den inbyggda GPS:en. Med pulsbältet får du även full koll på din ansträngningsnivå som kan hjälpa dig att träna rätt och under tävling hålla rätt ansträngningsnivå för att inte få mjölksyra och nå de dina mål.

Garmin tillhandahåller en extremt bra och välutvecklad portal där all din data synkroniseras till. Den heter Garmin Connect och kommer ge dig möjligheten att i lugn och ro utvärdera träningspass och lopp i efterhand för att förbättra dig till nästa gång.

Som cykeldator är detta den billigaste instegsmodellen vi rekommenderar. Den har det mest väsentliga som du kan tänkas behöva. En nackdel är att displayen inte är speciellt stor på modellen vilket förmodligen ingen billig cykeldator har. Det är inte säkert att en mindre display är ett problem för dig men det kan vara värt att fundera över.

Köp hos Cykelkraft

Billigare cykeldator?

Sigma 1609 STSSigma har ett antal enkla och billiga cykeldatorer att välja mellan. Om du besöker Cykelkraft så kan du hitta flera varianter för runt 500 kronor. De fungerar bra om du vill prova något enkelt för att sedan uppgradera dig senare. Det är dock väldigt enkla cykeldatorer och även om de i många fall gör sitt jobb finns där mer att önska från dem. Speciellt när det kommer till planering och utvärdering online. De stödjer heller inte pulsbälten och har sällan GPS-stöd.

Om du vet med dig att du bara har råd med de allra billigaste så finns det kanske ingen anledning att titta på något dyrare. Men om det handlar om att vänta en månadslön för att sedan slippa uppgradera den billiga cykeldatorn när man tröttnat efter någon månad så är det kanske värt att avvakta. Försök sätt dig in i vad du vill få ut av cykeldatorn och vilka funktioner som skulle passa dig. Först då kommer du kunna köpa något som håller några säsonger.