Cykeldator – Bäst i Test

basta-cykeldatornDet finns många bra cykeldatorer att välja mellan och prisskillnaderna kan vara väldigt stora. De billigaste cykeldatorerna är väldigt enkla modeller och saknar mycket av det som en riktigt bra cykeldator ska ha. GPS är t.ex. en viktig funktion för att få en uppfattning om hastighet, sträcka och altitud. Vilken cykeldator som är bäst i test är ofta de mer påkostade varianterna med många användbara funktioner.

Genom att gå upp i pris hittar du riktigt bra modeller som är har många funktioner och det är i detta segment där du hittar de allra bästa cykeldatorerna. Förutom GPS och statistik för det aktuella träningspasset eller loppet så vill du även i efterhand ha en möjlighet att analysera statistiken noggrant. Det ska finnas stöd för en mängd tillbehör som effektmätare, kadensmätare och annan utrustning. Men det finns även en mängd andra funktioner att titta på.

Det finns dock de som vill ha en cykeldator som inte är avsedd för träning och tävling utan som ett bra hjälpmedel när man cyklar. Här är det såklart andra faktorer som spelar roll. Därför har vi delat in det i två sektioner.

  1. Bästa cykeldatorn för tävling och träning
  2. Bästa cykeldatorn för navigation
  3. Källor

Bästa cykeldatorn för tävling och träning

Om du använder cykeln mycket för träning och kanske även tävlar inom landsvägscykling eller triathlon så är en bra cykeldatorer något du bör satsa på. Det kommer göra träningen lättare och roligare samtidigt som du kommer kunna förbättra dina resultat snabbare. Det kan vara intressant att få en uppfattning om vilka cykeldatorer som är bäst för detta och vilka modeller som är väldigt populära. Här nedanför listas två populära modeller.

garmin-edge-520

Garmin Edge 520 – Prisvärd toppmodell!
Denna cykeldator från Garmin är en av de mest populära cykeldatorerna och fungerar väldigt bra och har många bra funktioner. En fördel med denna modellen är att den är något mindre än de största modellerna med måtten 49x73x21 mm.

Den har alla funktioner du kan tänkas behöva under träning och är givetvis även vattenresistent med IPX7. Där finns förutom inbyggd GPS/GLONASS även barometrisk höjdmätare för att få ännu bättre mätning av nivåskillnaderna av banan du cyklar. Med en batteritid på upp till 15 timmar klarar du de flesta lopp med den.

Garmin Edge 520 är en cykeldator framtagen för dig som tävlar och fungerar bra med tillbehör som effektmätare m.m. Modellen säljs separat men även som ”Bundle” med pulsbälte.

Köp hos Cykelkraft

 

garmin-edge-1000Garmin Edge 1000 – Fullmatad modell!
Om du vill ha den absolut bästa cykeldatorn med flest funktioner och möjligheter så är toppmodellen från Garmin värd att titta på. Garmin Edge 1000 är cykeldator som har allt du kan tänkas behöva och i bundle-paketet följer även pulsbältet med som gör att du på ett bättre sätt kan se din puls och ansträngningsnivå när du cyklar.

Garmin Edge 1000 gör det enkelt att planera sina rutter online, flytta de till cykeldatorn och sedan få all den hjälp du behöver på en snygg färgskärm. Här finn
s kartor inlagda och anpassade för cyklar och du har möjlighet att navigera genom både vägar och terräng beroende på vilken typ av cykel du använder. Alla kartor sparas direkt på cykeldatorn och är inte beroende av din mobiltelefon alls.

Garmin Edge 1000 erbjuder live tracking och tar även hand om information om inkommande samtal och meddelande från din telefon så du slipper flytta händerna från styret. Garmin Edge 1000 har givetvis stöd för mer avancerad prestationsanalys med ANT+-givare så du kan mäta energiförbrukning och effekt.

Nackdelen med modellen är att kartorna och funktionerna tar lite mer batteri vilket gör att batteritiden inte är lika bra när dessa funktioner används. Annars ska det vara upp till 15 timmar precis som med 520. Modellen är också ganska dyr men vill man ha Garmins bästa cykeldator så får man räkna med ett lite högre pris. Modellen är också större men det är snarare en subjektiv faktor om det är bra eller dåligt.

Köp hos Cykelkraft

 

Andra intressanta alternativ att titta på i Garmins Edge-serie är 800, 810 och 820. De billigare modellerna Garmin Edge 20 och 25 som även skrivs om här kan vara okej instegsmodeller.

Alla som cyklar gör det inte för att fokusera på träning eller för att tävla och även om man kanske ser cyklingen som en hälsosam livsstil så gör man det kanske av andra orsaker. Cykelsemester och utflykter är ett populärt sätt att använda cykeln på och där en cykeldator faktiskt är väldigt bra att ha. Men i dessa situationer så vill man kanske att den fungerar mer som en GPS för bilen fast anpassad för cyklar.

Därför vill vi ger förslag på en modell som fungerar bra för detta också. Vilken modell som är bäst för detta i praktiken är inte lika enkelt att svara på. De flesta tester på cykeldatorer görs för de som tävlar och tränar.

garmin-edge-touring-plusGarmin Edge Touring Plus – Prisvärd och bra för navigation!
Denna cykeldator fungerar identiskt med en GPS för bilen men har speciella funktioner utformade för cyklister. Kartorna är t.ex. speciellt utformade för att passa cyklister och inte bilar vilket hjälper dig att hitta rätt snabbare.

Med Edge Touring Plus kan du dela och hämta turer som du och andra cyklat genom Garmin Connect och Garmin Adventures. På så sätt kan du dela med dig av de rutter du funnit spektakulära och samtidigt ta del av andras.

Du kan ställa in cykeldatorn i tre olika lägen (cykling, landsvägscykling, mountainbike) och cykeldatorn kommer beräkna den lämpligaste sträckan efter ditt val. Om du valt mountainbike kan du t.ex. ta nytta av stigar och leder som cykeldatorn annars skulle ignorerat.

Cykeldatorn är givetvis utrustad med en touchskärm som även fungerar med handskar. Den är också vattentät så du behöver aldrig oroa dig över det.

Denna cykeldator är bland de bästa du kan hitta i navigeringsväg för cyklar. Även i tester har de fått mycket bra betyg. Ta en titt på videon nedan för en inblick i hur den är.

Köp hos Cykelkraft

 

Källor

För att hitta bästa cykeldatorn och kunna presentera ett rättvist resultat så använder vi oss av racercyklar.nu som referens.